A hallgatói kiégés rizikó és protektív tényezői egyetemisták körében

Mandel, Henriett (2018) A hallgatói kiégés rizikó és protektív tényezői egyetemisták körében. Masters, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Mandel_Henriett_LP2YPH_SZ.pdf] PDF
2018_Mandel_Henriett_LP2YPH_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (884kB)

Abstract

A hallgatói kiégés jelenségét az iskolai nyomással való megküzdés nehézségének az eredményeként létrejövő krónikus stressz válaszként lehet leírni, ami a hallgatók erőforrásainak, és a feléjük szemben állított elvárások különbségéből ered. A hallgatói kiégés kapcsán rizikó és/vagy protektív tényezőként merülhetnek fel egyes pszichés tényezők, mint az észlelt társas támogatás, az önértékelés, az érzelmi intelligencia, a szubjektív jól-lét, valamint az élet értelmessége is. Vizsgálatunkban nappali tagozatos hallgatók vehettek részt, átlagéletkoruk 22,18 év (SD= 2,44) volt. Összesen 145 fő válaszát értékeltük ki, 24,8%-uk férfi, 75,2%-uk nő volt. A jelenségek mérésére a Maslach Kiégés Leltár hallgatói változatát, a Multidimenzionális Észlelt Társas Támogatás Kérdőívet, a Rosenberg Önértékelés Skálát, a Feltételes Önbecsülés Skálát, a Wong és Law Érzelmi Intelligencia Skálát, a WHO Általános Jól-lét Kérdőívet, valamint a Rahe-féle Rövidített Stressz és Megküzdés Kérdőív élet értelmességét mérő alskáláját használtuk fel. A vizsgált mintán megfigyelhetőek voltak a kiégés jelei, a hallgatók 24,8%-a a magas kiégési övezetben helyezkedett el. A kiégést magyarázó modell szignifikánsnak bizonyult, magyarázóereje Radj2 = 29,7% volt. A modellben szignifikáns hatása volt az érzelmi intelligencia érzelmek hasznosítása skálának, a szubjektív jól-létnek, és az érzelmi intelligencia érzelmek irányítása skálának, valamint a modell tartalmazta az alap önbecsülés negatív alskáláját is. Kutatásunkból megállapítható, hogy az érzelmi intelligencia és a szubjektív jól-lét olyan mutatói a kiégésnek, melyek fejlesztését megfontolni érdemes.

English title

The risk and protective factors of burnout amongst university students

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Arts

Department

Szociál- és Fejlődéspszichológiai Tanszék

Discipline

Humanities

Institute

Pszichológiai Intézet

Specialization

pszichológia

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Blaskovicsné Gál, Dr. Zita
egyetemi tanársegéd
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: hallgatói kiégés, észlelt társas támogatás, önértékelés, érzelmi intelligencia, szubjektív jól-lét, élet értelmessége
Subjects: 06. Humanities
Depositing User: szerkesztő BTK
Date Deposited: 2019. May. 22. 09:25
Last Modified: 2019. May. 24. 07:06
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/74304

Actions (login required)

View Item View Item