Csóka, Nándor (2018) Komplex összetételű étrend kiegészítő kifejlesztése. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.
![]() |
PDF
2018_Csóka_Nándor_R3YTR7_SZ.pdf Hozzáférés joga: SZTE designated computers only Download (1MB) |
Abstract
Szakdolgozatom célja a táplálkozás fontosságának vizsgálata sporttevékenységet végzők, ill. versenysportolók esetén, továbbá a sporttáplálékkiegészítés bemutatása, jelentőségének ismertetése a jelenleg népszerű termékfajtákon keresztül, majd pedig a legismertebb és egyik legfontosabb - mégis sok tévhitet hordozó – kiegészítőcsoport; fehérjekészítmények összekomponálása, ízesítése, értékelése. A szakdolgozat során 5 különböző forrásból származó (tejsavó, marha, rizs, sárgaborsó és rizs-borsó keverék) fehérjetermékeket állítottam össze, melyek legfontosabb ármeghatározó és minőségjelölő paraméterét – a fehérjetartalmat – Kjeldahl-féle összfehérjetartalom meghatározással mértük meg. A termékeket 5 tesztelő személy kóstolta és bírálta, akik véleménye alapján magasan a tejsavó alapú formulák lettek a legjobbak; mind íz, állag és hosszútávú fogyaszthatóság szempontjából, ami nem meglepő eredmény, hiszen a mai napig a tejsavó fehérje uralja a táplálékkiegészítő piacot.
English title
Designing of functional food supplements
Institution
Szegedi Tudományegyetem
Faculty
Department
Discipline
Institute
Élelmiszermérnöki Intézet
Specialization
Supervisor(s)
Item Type: | Thesis (BA/Bsc) |
---|---|
Subjects: | 02. Engineering and technology |
Depositing User: | Szerkesztő MK |
Date Deposited: | 2019. Sep. 10. 10:45 |
Last Modified: | 2024. Sep. 20. 09:13 |
URI: | https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73744 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |