Különböző kultúrakeverékek hatásának vizsgálata egyes savanyú tejkészítmények állománytulajdonságaira

Ondok, Edina (2018) Különböző kultúrakeverékek hatásának vizsgálata egyes savanyú tejkészítmények állománytulajdonságaira. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Ondok_Edina_Z5LIV8_SZ.pdf] PDF
2018_Ondok_Edina_Z5LIV8_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (1MB)

Abstract

Szakdolgozati munkám során különböző kultúrakeverékek hatásait vizsgáltam egyes savanyú tejkészítmények állománytulajdonságaira. Három, a Chr. Hansen cég által rendelkezésemre bocsátott különböző összetételű baktériumkultúra alkalmazásával készítettem 20%-os, illetve 15%-os zsírtartalmú tejfölöket, majd ezen mintákon végeztem két különböző módszerrel savóeresztés-mérést, állománymérést, végül egy kurzus hallgatóinak bevonásával egy szabvány alapú érzékszervi vizsgálatot. A mérési eredmények statisztikai értékelése (kétmintás F- és t-próbák) alapján a minták állománytulajdonságai közül a tapadási erőkben mutatkozott szignifikáns különbség, továbbá ugyanez elmondható a 15%-os tejfölök savóeresztés méréséről. Érzékszervi tulajdonságok alapján mindhárom minta megfelelt a szabványban előírt követelményeknek, továbbá az elért pontszámok alapján jelentős eltérések tapasztalhatók a tejfölök tulajdonságai között.

English title

Effect of different cultures on the texture properties of certain fermeneted dairy products

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Science and Informatics

Department

nincs megadva

Discipline

Natural Sciences

Institute

Élelmiszermérnöki Intézet

Specialization

biomérnöki

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Csanádi, Dr. József
egyetemi docens
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (BA/Bsc)
Subjects: 01. Natural sciences
Depositing User: Szerkesztő MK
Date Deposited: 2019. Sep. 30. 07:34
Last Modified: 2019. Oct. 14. 08:21
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73343

Actions (login required)

View Item View Item