Ondok, Edina (2018) Különböző kultúrakeverékek hatásának vizsgálata egyes savanyú tejkészítmények állománytulajdonságaira. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.
![]() |
PDF
2018_Ondok_Edina_Z5LIV8_SZ.pdf Hozzáférés joga: SZTE designated computers only Download (1MB) |
Abstract
Szakdolgozati munkám során különböző kultúrakeverékek hatásait vizsgáltam egyes savanyú tejkészítmények állománytulajdonságaira. Három, a Chr. Hansen cég által rendelkezésemre bocsátott különböző összetételű baktériumkultúra alkalmazásával készítettem 20%-os, illetve 15%-os zsírtartalmú tejfölöket, majd ezen mintákon végeztem két különböző módszerrel savóeresztés-mérést, állománymérést, végül egy kurzus hallgatóinak bevonásával egy szabvány alapú érzékszervi vizsgálatot. A mérési eredmények statisztikai értékelése (kétmintás F- és t-próbák) alapján a minták állománytulajdonságai közül a tapadási erőkben mutatkozott szignifikáns különbség, továbbá ugyanez elmondható a 15%-os tejfölök savóeresztés méréséről. Érzékszervi tulajdonságok alapján mindhárom minta megfelelt a szabványban előírt követelményeknek, továbbá az elért pontszámok alapján jelentős eltérések tapasztalhatók a tejfölök tulajdonságai között.
English title
Effect of different cultures on the texture properties of certain fermeneted dairy products
Institution
Szegedi Tudományegyetem
Faculty
Faculty of Science and Informatics
Department
Discipline
Institute
Élelmiszermérnöki Intézet
Specialization
Supervisor(s)
Item Type: | Thesis (BA/Bsc) |
---|---|
Subjects: | 01. Natural sciences |
Depositing User: | Szerkesztő MK |
Date Deposited: | 2019. Sep. 30. 07:34 |
Last Modified: | 2019. Oct. 14. 08:21 |
URI: | https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73343 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |