A személyes növekedés társas-ökológiai szempontú, kvalitatív vizsgálata

Sziráki, Mariann (2018) A személyes növekedés társas-ökológiai szempontú, kvalitatív vizsgálata. Masters, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Sziráki_Mariann_RLVSYA_SZ.pdf] PDF
2018_Sziráki_Mariann_RLVSYA_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (945kB)

Abstract

Kutatásomban arra kerestem választ, hogy kapcsolati veszteséget (számukra fontosabb személy halálát vagy jelentősebb párkapcsolat akaratuktól független megszakadását) átélt személyek esetében milyen folyamatok vezethetnek a társas-ökológiai kontextusba helyezett személyes növekedésélmény megtapasztalásához. Kutatásomat a konstruktivista-interpretatív módszertani kerethez illeszkedő „lehorgonyzott elmélet” kvalitatív stratégiája alapján végeztem, amelynek mentén öt interjúalannyal vettem fel félig strukturált mélyinterjút, illetve további két, a konzulensem által rendelkezésemre bocsátott interjú anyagát is felhasználtam. A mélyinterjúk elemzésében a módszertan induktív logikán alapuló eljárását követtem: azaz bejósolható eredmény feltételezése nélkül törekedtem a jelenség árnyalt, újszerű meglátásokat is tartalmazó képének megalkotására. A lehorgonyzott elmélet szisztematikus kódolását alkalmazva az eredményekből 4 axiális és 23 lineáris kódból álló kódfát hoztam létre. Az axiális kódokban a veszteségfeldolgozás folyamatát a személyes növekedésélmény ívével hoztam párhuzamba, a lineáris kódokkal pedig a feldolgozási folyamat egyes aspektusait bontottam le kisebb részfolyamatokra. Az így kialakult axiális kódok ívének szintjén a veszteség sokkja a személyes növekedést ösztönző erőként, az elvesztett személy integrálása a személyes növekedéshez szükséges belső egyensúly feltételeként, a külvilág a növekedéshez szükséges lehetőségeket és támogatást biztosító erőforrásként, az identitás újradefiniálása pedig a folyamat csúcsaként: a megfogalmazott személyes növekedésélményként mutatkozott meg. Az interjúk vonalvezetésének alapkoncepciója volt, hogy a kapcsolat fontosabb eseményeinek társas-ökológiai kontextusából az alanyt az élmény szubjektív megfogalmazásához, majd a személyes növekedési élmény meghatározásához vezesse, ennélfogva a helyszínek veszteségfeldolgozásban (illetve a személyes növekedésélmény kibontakozásában) megmutatkozó szerepe a kódfa axiális ívén is végigfutott.

English title

The personal growth's qualitative social-ecological examination

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Arts

Department

Személyiség-, Klinikai és Egészségpszichológiai Tanszék

Discipline

Humanities

Institute

Pszichológiai Intézet

Specialization

pszichológia

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Sallay, Dr. Viola
egyetemi adjunktus
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: személyes növekedés, „lehorgonyzott elmélet”, kapcsolati veszteség, gyászfeldolgozás, társas-ökológiai kontextus
Subjects: 06. Humanities
Depositing User: szerkesztő BTK
Date Deposited: 2019. May. 22. 10:33
Last Modified: 2019. May. 24. 07:39
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/74643

Actions (login required)

View Item View Item