A Magyarországon tanuló magyar Ph.D. hallgatók kapunyitási pánikban való érintettsége

Dorogi, Márta (2018) A Magyarországon tanuló magyar Ph.D. hallgatók kapunyitási pánikban való érintettsége. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Dorogi_Márta_R94ZNV_SZ.pdf] PDF
2018_Dorogi_Márta_R94ZNV_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (1MB)

Abstract

Háttér és célkitűzések: Szakdolgozatom témája a korai felnőttkor azon időszaka, ami a kapunyitási krízis definíciójával jellemezhető (Arnett, 2000). Ennek a jelenségnek a megjelenését, a konfliktusmegoldás stratégiáit, az élettel való elégedettséget, énhatékonyságot, társas támogatást és a szorongást szeretném megfigyelni értelmiségi fiatalok körében. Ez a krízis időszak leginkább a felnőttkor elején járó fiatalokat érinti, bár egyik fejlődési szakaszhoz sem köthető konkrétan. Vizsgálatom időszerűségét mi sem támasztja alá jobban, mint a Ph.D. hallgatók körében is megjelenő társadalmi elvárások megváltozásáank fokozódása. A felsőfokú képzettség szinte alapkövetelménnyé vált napjainkra, ami több diplomás fiatal képzését és oklevélszerzését idézte elő. Az életkor sajátságainak megfelelő társadalmi elvárások mellé (amelyek például szülőkről való leválás, párkapcsolat kialakítása, családalapítás, a minél magasabb szintű egzisztenciális háttér megteremtése (Vida, 2011)) egy másfajta megfelelési vágyat is társított. Kutatásomban 238 fő vett részt a 24–52 éves korosztályból (átlagéletkor: 28,77 év, SD:3,393), akik körében a kapunyitási pánik megjelenésének hátterét vizsgálom Kapunyitási pánik (QLC), Konfliktusmegoldó, Élettel való elégedettség, Énhatékonyság, Társas támogatás (MSPSS) és Szorongás kérdőív segítségével. Eredményül találtam, hogy a férfiak és a nők között, nincs különbség a kapunyitási pánik érzékelésében. Általános énhatékonyság tekintetében a férfiak magasabb pontszámot értek el mint a nők. Ez azt jelenti, hogy a férfiak könnyebben és hatékonyabban küzdenek meg az őket ért stresszel, legalábbis saját érzéseik szerint. Azonban arra is fény derült, hogy a nőket több stressz éri, mint a férfiakat, ráadásul az előző eredmény fényében az őket ért több stresszel nehezebben is küzdenek meg. Végezetül a QLC és MSPSS kérdőívek összpontszáma között negatív lineáris korrelációt figyeltem meg, ami azt tükrözi, hogy magasabb társas támogatás hatására csökken a Kapunyitási krízisben való érintettség.

English title

The hungarian Ph.D students' involvment in quarter life crisis

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Arts

Department

Szociál- és Fejlődéspszichológiai Tanszék

Discipline

Humanities

Institute

Pszichológiai Intézet

Specialization

pszichológia

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Bárányné Jámbori, Dr. Szilvia
egyetemi adjunktus
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (BA/Bsc)
Uncontrolled Keywords: kapunyitási krízis, Ph.D. hallgató, szorongás, énhatékonyság, társas támogatás, élettel való elégedettség, konfliktusmegoldás
Subjects: 06. Humanities
Depositing User: szerkesztő BTK
Date Deposited: 2019. May. 21. 06:58
Last Modified: 2019. May. 21. 13:19
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/74062

Actions (login required)

View Item View Item