A végrehajtó funkciók és a munkamemória összefüggései az iskolai teljesítménnyel

Megyesi-Molnár, Éva (2018) A végrehajtó funkciók és a munkamemória összefüggései az iskolai teljesítménnyel. Masters, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Megyesi_Molnár_Éva_C0TMB4_SZ.pdf] PDF
2018_Megyesi_Molnár_Éva_C0TMB4_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (4MB)

Abstract

A tanulási képességek az élet több területére is jelentős hatást gyakorolnak, s szerepük napjainkban egyre inkább előtérbe kerül. Számos kutatás foglalkozik a tanulási teljesítmény hátterében álló különböző faktorokkal, többek között a kognitív funkciók szerepével is. Jelen dolgozat célja a munkamemória és a végrehajtó funkciók iskolai teljesítményre gyakorolt hatásának feltárása. A vizsgálatban 100 fő vett részt, akikkel különböző munkamemóriát mérő tesztek (álszó ismétlési teszt, számterjedelem teszt, Corsi-kocka teszt, számlálási terjedelem teszt, hallási mondatterjedelem teszt, fordított számterjedelem teszt), valamint a végrehajtó funkciókat mérő verbális fluencia tesztek kerültek felvételre 5. osztályban. Ezeket az eredményeket ugyanezen tanulók 8. osztályos év végi teljesítményével vetettem össze matematika, magyar irodalom, magyar nyelv, angol nyelv, fizika, kémia, biológia és földrajz tantárgyakból. Az adatok elemzéséhez többszörös lineáris regresszió analízist végeztem. A fontosabb eredmények közé tartozik, hogy az 5. osztályban mutatott komplex munkamemória teljesítmény az összes vizsgált tantárgy 8. osztályos év végi jegyére nézve jó bejósló erővel bír. Nem találtam azonban kapcsolatot a végrehajtó funkciók tekintetében nyújtott teljesítményével. Az egyes természettudományos tantárgyak megegyeznek abban, hogy hátterükben a komplex munkamemória teljesítmény bizonyult a legstabilabb faktornak; továbbá bizonyos tekintetben a földrajz és a kémia, valamint a biológia és a fizika mutattak egymással hasonlóságot. Jelen kutatás kiterjesztésével még részletesebb információkat nyerhetünk az kognitív funkciók iskolai teljesítményben betöltött szerepéről, ami fontos lehet az életkori sajátosságok meghatározásában, a pedagógiai diagnosztikában valamint a különböző intervenciós programok kidolgozása során.

English title

Executive functions, working memory and their relation to school performance

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Arts

Department

Kognitív- és Neuropszichológiai Tanszék

Discipline

Humanities

Institute

Pszichológiai Intézet

Specialization

pszichológia

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Must, Dr. Anita
egyetemi adjunktus
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED
Tánczos, Dr. Tímea
megbízott oktató
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: munkamemória, fonológiai hurok, téri-vizuális vázlattömb, végrehajtó funkciók, verbális fluencia, iskolai teljesítmény
Subjects: 06. Humanities
Depositing User: szerkesztő BTK
Date Deposited: 2019. May. 20. 12:23
Last Modified: 2019. May. 21. 12:58
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/74058

Actions (login required)

View Item View Item