A tudatelmélet és a tekintetkövetés, illetve a kreativitás miként hat azon képességünkre, hogy átlássunk egy bűvész trükkön

Cseszneg, Péter (2018) A tudatelmélet és a tekintetkövetés, illetve a kreativitás miként hat azon képességünkre, hogy átlássunk egy bűvész trükkön. Masters, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Cseszneg_Péter_JL8GBE_SZ.pdf] PDF
2018_Cseszneg_Péter_JL8GBE_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (1MB)

Abstract

Kutatásunkban korábbi kísérleti tapasztalatainkra és Gustav Kuhn munkásságára építkezve az eddigiekhez képest rendhagyó módon vizsgáltuk a szociális félrevezetést a bűvésztrükkökben. A tudatelmélet kutatásainak hátterére építkezve, valamint a bűvészet pszichológiájának eddigi kutatási eredményei alapján vizsgáltuk, hogy egy szociális félrevezetés sikerességére, vagyis arra, hogy egy személy hányadik alkalommal képes leleplezni egy bűvésztrükköt, amit videós anyagon prezentáltunk, milyen hatással van a kognitív és affektív tudatelméleti komponens, valamint a kreativitás főbb faktorai, az originalitás, a flexibilitás valamint a fluencia. Feltételeztük, hogy akik jobb eredményeket érnek el ezeken a teszteken jobban hatása alá kerülnek majd a bűvész félrevezetésének. Feltételeztük továbbá, hogy – mint korábbi munkánkban – az előzetes tapasztalat szerepe szignifikáns a bűvész trükkök megfejtésének képességében. A szociális félrevezetésre való érzékenységet saját Kártyamágia Tesztünk harmadik változatával, a tudatelméletet a komplex tudatelméleti funkciókat mérő Yoni-teszttel, a kreativitás pedig a Torrence féle Körök Teszttel valamint a Tóth-féle Kreativitás Becslő Skálával vizsgáltuk. Mintánkat a Szegedi Tudományegyetem hallgatói képezték, összesen 30 emberrel kerültek felvételre a fent említett tesztek. Eredményeink megerősítettét korábbi munkánkban felvázolt elméletünket, miszerint az előzetes tapasztalat szignifikánsan javítja a bűvész trükkök megfejtésének képességét. A tudatelmélet komponenseivel nem kaptunk szignifikáns hatásokat, de a TKBS Gondolkozásbeli önállóság faktora korrelációs eljárással és ANOVA-val is megerősítetten szignifikáns pozitív kapcsolatban volt a bűvész trükkök korábbi megfejtésének képességével. Eredményeink fényében a bűvészetet értékes eszköznek tartjuk további kognitív idegtudományi kutatások elvégzésére.

English title

The effect of the theory of mind and creativity on our abality to see through illusins used in magic tricks

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Humanities and Social Sciences

Department

Szociál- és Fejlődéspszichológiai Tanszék

Discipline

Humanities

Institute

Pszichológiai Intézet

Specialization

pszichológia

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Blaskovicsné Gál, Dr. Zita
egyetemi adjunktus
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: bűvészet, Kártyamágia Teszt, tekintetkövetés, tudatelmélet, kreativitás
Subjects: 06. Humanities
Depositing User: szerkesztő BTK
Date Deposited: 2019. May. 22. 07:06
Last Modified: 2019. May. 23. 13:29
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73864

Actions (login required)

View Item View Item