Meteorológiai és hidrológiai tényezők hatásainak vizsgálata a Szarvas-Békésszentnadrási-holtág vízminőségi állapotára

Juhász, Ágnes Anikó (2018) Meteorológiai és hidrológiai tényezők hatásainak vizsgálata a Szarvas-Békésszentnadrási-holtág vízminőségi állapotára. Masters, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Juhász_Ágnes_Anikó_JSB56G_SZ.pdf] PDF
2018_Juhász_Ágnes_Anikó_JSB56G_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (6MB)

Abstract

A dolgozat a Szarvas–Békésszentandrási-holtág vízminőségét jellemzi és minősíti 7 mintavételi hely segítségével a szivornyától a torkolatig. Az adatelemzéshez meteorológiai, hidrológiai és kémiai adatok kerültek felhasználásra. A holtágat 4 szakaszra osztottam, melyeket a mintavételi pontok eredményeinek minősítésével és a meteorológiai és hidrológiai adatok értékelésével jellemeztem. Az adatok vizsgálata 2013–2017. év közötti időszakban történt. A kémiai adatok a 10/2010. (VIII. 18.) VM rendelet, az MSZ 12749:1993 (visszavont) szabvány és a Víz Keretirányelvben használt minősítés szerint kerültek értékelésre. Az eredmények azt mutatják, hogy a holtág nem homogén, nem azonos paraméterekkel rendelkező víztömeget képez. Emiatt célszerű a holtágat nem egységként, hanem különböző hasznosítású szakaszokra bontani és kezelni. A vizsgált időszakban az eredmények azt mutatják, hogy a holtág vízének minősége csekély mértékben javult, de a növényi tápanyagterhelés még mindig számottevő. A dolgozat rávilágít arra, hogy a holtág vízminőségének változására az éghajlati, időjárási, hidrológiai tényezőknek jelentős hatása van.

English title

Examination of meteorology and the hydrological factors on the water quality state of the Szarvas-Békésszentandrás-oxbow

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Science and Informatics

Department

Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék

Discipline

Natural Sciences

Specialization

környezettudomány

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Rakonczai, Dr. János Lajos
egyetemi tanár
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: 01. Natural sciences
Depositing User: TTIK szerkesztő
Date Deposited: 2019. Sep. 20. 08:39
Last Modified: 2019. Sep. 27. 13:06
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73524

Actions (login required)

View Item View Item