Hulladékgazdálkodás és kezelés az orosházi Dr. László Elek kórházban

Berta, Róbert (2018) Hulladékgazdálkodás és kezelés az orosházi Dr. László Elek kórházban. Masters, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Berta_Róbert_WX5QY8_SZ.pdf] PDF
2018_Berta_Róbert_WX5QY8_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (4MB)

Abstract

Diplomamunkám témájául az egészségügyi hulladékokat és azok kezelését választottam a megjelenéstől az ártalmatlanításig, egy konkrét egészségügyi intézmény, az Orosházi Dr. László Elek Kórház példáján, az ott keletkezett hulladék mennyiségek változásain, ill. az alkalmazott hulladékgazdálkodási rendszeren keresztül bemutatva. A téma feldolgozását a hulladék általános meghatározásával kezdem, a jogszabályokban illetve a szakirodalom leírt meghatározások alapján. Röviden áttekintem a hulladékok csoportosítási rendszereit, kezdve a kommunális hulladékoktól a veszélyes hulladékokon át az egészségügyi hulladékig. Ezt követően áttekintem a hulladékgazdálkodást, mint a keletkező hulladékok kezelését is magába foglaló területet, ahol kitérek az alkalmazott jogszabályozásra, a Hulladékkezelési Stratégiára az EU-ban és Magyarországon. A hulladékgazdálkodás fontos része a szállítás, amely a közúti szállítás jelentős részét adja, ennek legfontosabb alapköve az ADR szabályozás. A diplomamunkám zárófejezetében az Orosházi Kórházon keresztül mutatom be az egészségügyi hulladékokkal és kezelésükkel kapcsolatos feladatokat a megjelenéstől az elszállításig. Igyekszem bemutatni azokat a lehetőségeket is, amelyek segítségével csökkenteni lehet a keletkező egészségügyi hulladék mennyiségét. Választásom azért esett erre az intézményre, mert az ott elvégzett munkám során – mint műszaki főosztályvezető- gyakran találkoztam (szembesültem) olyan problémákkal a hulladékok kezelésével, tárolásával kapcsolatban, amelyek az intézmény funkció szerinti biztonságos működése mellett és annak zavarása nélkül „orvosolni” kellett.

English title

Waste management in the Dr. László Elek hospital in Orosháza

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Science and Informatics

Department

Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék

Discipline

Natural Sciences

Institute

Környezettudományi és Műszaki Intézet

Specialization

környezetmérnöki

Fieldofstudy

környezettechnológia

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Halász, Dr. János
c. egyetemi tanár
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: Orosházi Kórház, egészségügyi hulladék, hulladékgazdálkodás, fertőtlenítés, veszélyes-hulladékégetés
Subjects: 01. Natural sciences
Depositing User: TTIK szerkesztő
Date Deposited: 2019. Sep. 20. 07:06
Last Modified: 2019. Sep. 27. 11:02
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73507

Actions (login required)

View Item View Item