Baktérium izolátumok hatása a szilázs antioxidáns kapacitásának megtartására

Dékány, Lilla (2018) Baktérium izolátumok hatása a szilázs antioxidáns kapacitásának megtartására. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Dékány_Lilla_V1VS66_SZ.pdf] PDF
2018_Dékány_Lilla_V1VS66_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (837kB)

Abstract

A Föld népességének táplálásában nélkülözhetetlen szerepet játszanak a kérődző haszonállatok. Közülük is kiemelendő a szarvasmarha, melyet az élelmiszeripar sokoldalúan hasznosít; főként a húsiparban és tejiparban játszanak fontos szerepet. Kiemelten fontos, hogy a szarvasmarha állomány minőségileg is megfelelő takarmányozásban részesüljön az év minden szakaszában, ezáltal nem csak az állatok vállnak egészségesebbé és ellenállóbbá, de a belőlük készített élelmiszeripari termékek minősége is jelentősen javítható. Erre megoldást biztosíthat a silózás folyamata során létrejövő szilázs, mely a takarmánynövények természetes úton történő anaerob konzerválása által jön létre. Mivel a takarmánynövények tejsavas erjedésének folyamata spontán lassan megy végbe, napjainkban már megtalálhatóak a kereskedelmi forgalomban olyan oltóanyagok, melyek a silózás szempontjából előnyös körülmények megteremtésére és a folyamat felgyorsítására képesek. Kísérleteink megkezdésekor célul tűztük ki, hogy a szilázst olyan általunk izolált baktérium törzsekkel tartósítsuk, melyek esetében a forgalomban lévő inokulumokhoz képest is növekszik a szilázs antioxidáns kapacitásának megtartása, ugyanakkor a takarmányozás és a hosszú távú tárolás szempontjából is megfelelő szerves sav összetételt biztosítsanak. A kísérleteink során különböző izolált baktérium törzsekkel oltottuk be a szilázsokat, melyeket anaerob, lezárható üvegekben tároltunk szobahőmérsékleten. A 30 naponta történő mintavételezés során figyelemmel kísértük a szilázsban bekövetkező pH, szerves sav összetétel és antioxidáns kapacitás változását 120 inkubációs napon keresztül. Munkánk során a szerves sav összetétel meghatározása HPLC készülékkel, míg az antioxidáns kapacitás meghatározását FRAP módszerrel végeztük.

English title

Antioxidant capacity retention of anaerob fermented silages affected by different bacterial strains

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Science and Informatics

Department

Biotechnológiai Tanszék

Discipline

Natural Sciences

Specialization

biomérnöki

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Kós, Dr. Péter
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (BA/Bsc)
Uncontrolled Keywords: antioxidáns kapacitás, kérődzők, silózás, szerves sav összetétel, szilázs, tejsavbaktérium törzsek
Subjects: 01. Natural sciences
Depositing User: TTIK szerkesztő
Date Deposited: 2019. Sep. 30. 07:28
Last Modified: 2019. Oct. 14. 08:01
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73363

Actions (login required)

View Item View Item