Természetes eredetű potenciálisan ízületvédő anyagok felhasználásával készült funkcionális élelmiszer kifejlesztése

Détári, Enikő (2018) Természetes eredetű potenciálisan ízületvédő anyagok felhasználásával készült funkcionális élelmiszer kifejlesztése. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Détári_Enikő_P4CY6R_SZ.pdf] PDF
2018_Détári_Enikő_P4CY6R_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (2MB)

Abstract

Az ízületi megbetegedések napjainkban igen sok embert érint a világon, melynek hatására megnőtt az ízületet támogató termékek utáni kereslet. A szakdolgozatban csak természetes anyagokból szerettünk volna előállítani egy olyan tartós, rögtön fogyasztható élelmiszert, melyek tartalmaznak ízületvédő anyagokat. Első lépésben meg kellet találni azokat a természetben előforduló potenciálisan ízület védő anyagokat, amelyeket majd fel tudunk használni a kísérlet során. A tervezés során figyelembe kellett vennünk, hogy az ízületvédő anyagok hő-bomlásáról nincs elég információnk. Ezért a kísérlet tervezése során egy olyan terméket szerettünk volna készíteni, amelyet készítés során nem kell hő kezelni. A célunk, hogy a készterméken végezzünk el stabilitás vizsgálatot és érzékszervi vizsgálatot. Bár nem volt célunk, de a kísérlet során felmerült, hogy a késztermékeken még elvégezzünk vízaktivitási vizsgálatot, illetve mikrobiológiai vizsgálatot.

English title

Development of functional nourishment using potentially joint-protective organic nutrients

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Engineering

Department

nincs megadva

Discipline

Natural Sciences

Institute

Élelmiszermérnöki Intézet

Specialization

biomérnöki

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Gyimes, Dr. Ernő
egyetemi docens
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (BA/Bsc)
Subjects: 01. Natural sciences
Depositing User: Szerkesztő MK
Date Deposited: 2019. Sep. 30. 07:30
Last Modified: 2019. Oct. 14. 08:08
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73354

Actions (login required)

View Item View Item