Jégmentesítés környezetkímélő technológiával: kalcium-magnézium sók előállítása és felhasználása

Muhel, Dorka (2018) Jégmentesítés környezetkímélő technológiával: kalcium-magnézium sók előállítása és felhasználása. Masters, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Muhel_Dorka_GDF1YU_SZ.pdf] PDF
2018_Muhel_Dorka_GDF1YU_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (2MB)

Abstract

Az évek során egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az utakon legrégebben és legelterjedtebben alkalmazott jégmentesítő só, a nátrium-klorid, különféle mértékben negatívan befolyásolja a természeti és az épített környezetet egyaránt. A nátrium-klorid szinte kizárólagos használata által okozott hátrányok felismerése ösztönözte az új alternatívák keresését az utak, valamint autópályák jégmentesítéséhez. Manapság számos új típusú síkosság mentesítő anyag áll a rendelkezésünkre oldat és szilárd formában is, önmagában vagy mechanikai érdesítő anyagot (pl. őrölt mészkövet, zeolitot) tartalmazó keverékként. Ezek közé az alternatív jégmentesítő anyagok közé tartozik a kalcium-klorid, a magnézium-klorid, a kalcium-acetát, a magnézium-acetát, valamint a kalcium-magnézium-acetát (CMA) is. Előállításuk azonban drágább, mint a nátrium-kloridé, ezért ezen termékek gyártástechnológiájának fejlesztése jelentős mérnöki és gazdasági kihívást jelent. Ezért fontos feladat a konkrét kémiai reakció megvalósítása mellett a sóoldatok bepárlási és kristályosítási eljárásainak gazdaságos technológiai megvalósítása. Diplomamunkám fő témájaként a kalcium-klorid keverékek - azaz kalcium-klorid és különböző adalékanyagok - bepárlásának, illetve kristályosításának körülményeit tanulmányoztam, valamint a kalcium és magnézium sók felhasználását és előállítását vizsgáltam. Laboratóriumi körülmények között vizsgáltam, hogy kalcium-klorid oldat esetén a különböző mennyiségben hozzáadott adalékanyagok hogyan viselkednek magas hőmérséklet hatására és ezen anyagok hogyan befolyásolják a folyamatok lefutását. A kapott adatok alkalmasak lehetnek laboratóriumi mérések tervezéséhez, ami az üzemesítéshez vezető út következő állomása.

English title

Deiceing with environmentally bening technology: production and use of calcium magnesium salts

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Science and Informatics

Department

Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék

Discipline

Natural Sciences

Specialization

környezettudomány

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Halász, Dr. János
c. egyetemi tanár
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: környezetbarát, jégmentesítés, olvadáspont-csökkentés, bepárlás, kristályosítás
Subjects: 01. Natural sciences
Depositing User: TTIK szerkesztő
Date Deposited: 2019. Sep. 20. 08:41
Last Modified: 2019. Sep. 27. 13:43
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73164

Actions (login required)

View Item View Item