Az iskolai klíma, a mindset, valamint a tanári és a tanulói kiégés összefüggései

Farkas, Csenge (2018) Az iskolai klíma, a mindset, valamint a tanári és a tanulói kiégés összefüggései. Masters, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Farkas_Csenge_PTT0JY_SZ.pdf] PDF
2018_Farkas_Csenge_PTT0JY_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (1MB)

Abstract

Kutatásom célja az észlelt iskolai klíma feltérképezése egy megyeszékhelyi állami és egy fővárosi alapítványi általános iskolában, valamint annak megvizsgálása, hogy ez a tényező hogyan függ össze a tanári és a tanulói kiégéssel, valamint a pedagógusok, diákok, és azok szüleinek a mindsetével. Előfeltevéseim között szerepelt, hogy a két iskola között különbség lesz az észlelt klíma megítélését tekintve, és ezzel összhangban a többi tényezőnél is szignifikáns átlagkülönbség lesz megfigyelhető. Emellett hipotézisként fogalmaztam meg azt is, hogy az észlelt iskolai klíma, a kiégés, valamint a mindset együttállást mutat, illetve, hogy lehet bejósló modellt állítani a kiégés és a klíma mértékére az egyéb vizsgált tényezők alapján. A vizsgálathoz egy amerikai kezdeményezésű észlelt klíma kérdőívet, egy saját fejlesztésű mindsetet mérő kérdőívet, valamint Szabó és Jagodics által fejlesztett munkahelyi követelmények és erőforrások kérdőívet használtam. Emellett a tanári mintán BO-SE Kiégés Kérdőívet, a diák mintán pedig SBI (School Burnout Inventory) kérdőívet használtam az érzelmi kimerültség felderítésére. A kutatásban 171 diák, 86 szülő, és 31 tanár vett részt. Az észlelt iskolai klíma pozitív irányú kapcsolatot mutatott a growth mindsettel, illetve negatív irányút a kiégéssel. A modellek felállítása nem nyert teljes mértékben igazolást, azonban az iskolák és osztályok közötti különbségek megmutatkoztak a mintámon a vizsgált változók mentén.

English title

The correlation between the school climate, the mindset, the teacher and the student burnout

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Arts

Department

Szociál- és Fejlődéspszichológiai Tanszék

Discipline

Humanities

Institute

Pszichológiai Intézet

Specialization

pszichológia

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Szabó, Dr. Éva
habilitált egyetemi docens, megbízott tanszékvezető, intézetveze
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: észlelt iskolai klíma, mindset, tanári kiégés, tanulói kiégés, tanítási tapasztalat, szubjektív tanulmányi teljesítmény
Subjects: 06. Humanities
Depositing User: szerkesztő BTK
Date Deposited: 2019. May. 22. 07:21
Last Modified: 2019. May. 23. 13:45
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/74251

Actions (login required)

View Item View Item