A glicin + OH reakció termékcsatornáinak ab initio konformációs analízise

Orján, Erik Márk (2018) A glicin + OH reakció termékcsatornáinak ab initio konformációs analízise. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Orján_Erik_Márk_I6SD2V_SZ.pdf] PDF
2018_Orján_Erik_Márk_I6SD2V_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (1MB)

Abstract

A glicin egyike a fehérjéket felépítő aminosavaknak, kémiai formulája NH2-CH2- COOH. Relatív kis mérete miatt lehetőség nyílik a molekula magmozgásának és elektronszerkezetének modern elméleti módszerekkel történő leírására, továbbá a szabadgyökök hatására lejátszódó oxidációs reakciók tanulmányozására. Kutatómunkám célja az volt, hogy meghatározzam, valamint vizsgáljam a glicin molekula – gázfázisban történő – hidrogén atom absztrakciója során keletkező termékeit, azok konformációs izomereit. Az egyes eredmények értékeléséhez a reakcióhoz szükséges szabadgyökként hidroxilgyököt használtam, nagy reaktivitása és az aminosavak oxidatív károsításában bizonyított részvétele miatt. Fontos részét képezte a feladat teljesítésének a termékek további, különböző kvantumkémiai módszerekkel való feltérképezése, amely később segíthet a megfelelő metodika kiválasztásában nagyobb rendszerek tanulmányozásakor. Ehhez a konformerek meghatározását eltérő méretű bázisokon (STO3G, 3-21G és aug-cc-pVDZ), különféle elektronszerkezet számító eljárásokat (HF, MP2, MCSCF és CCSD(T)-F12b) alkalmazva végeztem. A termékkonformerekhez magasabb szintű, pontosabb energiaértéket adó számításokat is végeztem. Kiszámítottam a termékek konformereinek nagypontosságú klasszikus és adiabatikus (zérusponti energiával korrigált) relatív energiáit, valamint meghatároztam az OH + glicin reakció termékkonformerspecifikus reakcióhőit. A legpontosabb számítások alapján az NH2-CH-COOH termék esetén 4 (0,00; 1,50; 5,03; 9,64), az NH-CH2-COOH esetén 7 (0,00; 1,02; 2,05; 3,06; 3,34; 4,79; 8,85) és az NH2-CH2-COO esetén 5 (0,00; 1,45; 2,14; 1,76; 2,45) különböző konformert találtam, amelyek adiabatikus relatív energiáit zárójelben tüntettem fel kcal/mol egységben. A kapott reakcióhők alapján megállapítható, hogy a glicin absztrakciós reakciója során az NH2-CH-COOH termék keletkezése termodinamikailag kedvezőbb, mint az NH-CH2-COOH képződése.

English title

Ab initio conformational analysis of the product channels of the glycine + OH reaction

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Science and Informatics

Department

Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék

Discipline

Natural Sciences

Specialization

kémia

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Czakó, Dr. Gábor
egyetemi adjunktus
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (BA/Bsc)
Uncontrolled Keywords: glicin, hidroxilgyök, konformációs izomer, elektronszerkezet számító módszer, bázis
Subjects: 01. Natural sciences
Depositing User: TTIK szerkesztő
Date Deposited: 2019. Sep. 19. 09:38
Last Modified: 2019. Sep. 23. 13:17
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73446

Actions (login required)

View Item View Item