Berta, Adrienn (2018) Élelmiszeripari szennyvizek dielektromos jellemzőinek vizsgálata. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.
![]() |
PDF
2018_Berta_Adrienn_VNZLOL_SZ.pdf Hozzáférés joga: SZTE designated computers only Download (2MB) |
Abstract
A szakdolgozati munkám során a helyi húsipariból és tejiparból származó szennyvizek dielektromos jellemzőinek vizsgálatát végeztük el. A dielektromos jellemzőket mind statikus (állandó), mind áramló közegben vizsgáltuk. Ezen méréseket állandó hőmérsékleten és a hőmérséklet változtatásával egyaránt elvégeztük, hogy tudomást szerezzünk arról, hogy a mikrohullám termikus hatás befolyásolja-e a szennyvíz dielektromos állandójának és dielektromos veszteségi tényezőjének értéket. Az eredményeink alapján megállapítható volt, hogy a szennyvíz a termikus hatásra irreverzibilis szerkezeti változást szenvedett, ami a dielektromos állandó értékének csökkenésében mutatkozott meg. Továbbá az is világossá vált számunkra, hogy a dielektromos állandó és a szerves anyag oldhatósága között szoros lineáris korrelációs összefüggés van.
English title
Investigation of dielectric parameters of food industry wastewater
Institution
Szegedi Tudományegyetem
Faculty
Department
Discipline
Institute
Folyamatmérnöki Intézet
Specialization
Supervisor(s)
Item Type: | Thesis (BA/Bsc) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | élelmiszeripar szennyvíz, mikrohullám, szerves anyag oldhatóság, dielektromos állandó |
Subjects: | 01. Natural sciences |
Depositing User: | Szerkesztő MK |
Date Deposited: | 2019. Sep. 30. 07:26 |
Last Modified: | 2019. Oct. 14. 07:52 |
URI: | https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73367 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |