Détári, Enikő (2018) Természetes eredetű potenciálisan ízületvédő anyagok felhasználásával készült funkcionális élelmiszer kifejlesztése. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.
![]() |
PDF
2018_Détári_Enikő_P4CY6R_SZ.pdf Hozzáférés joga: SZTE designated computers only Download (2MB) |
Abstract
Az ízületi megbetegedések napjainkban igen sok embert érint a világon, melynek hatására megnőtt az ízületet támogató termékek utáni kereslet. A szakdolgozatban csak természetes anyagokból szerettünk volna előállítani egy olyan tartós, rögtön fogyasztható élelmiszert, melyek tartalmaznak ízületvédő anyagokat. Első lépésben meg kellet találni azokat a természetben előforduló potenciálisan ízület védő anyagokat, amelyeket majd fel tudunk használni a kísérlet során. A tervezés során figyelembe kellett vennünk, hogy az ízületvédő anyagok hő-bomlásáról nincs elég információnk. Ezért a kísérlet tervezése során egy olyan terméket szerettünk volna készíteni, amelyet készítés során nem kell hő kezelni. A célunk, hogy a készterméken végezzünk el stabilitás vizsgálatot és érzékszervi vizsgálatot. Bár nem volt célunk, de a kísérlet során felmerült, hogy a késztermékeken még elvégezzünk vízaktivitási vizsgálatot, illetve mikrobiológiai vizsgálatot.
English title
Development of functional nourishment using potentially joint-protective organic nutrients
Institution
Szegedi Tudományegyetem
Faculty
Department
Discipline
Institute
Élelmiszermérnöki Intézet
Specialization
Supervisor(s)
Item Type: | Thesis (BA/Bsc) |
---|---|
Subjects: | 01. Natural sciences |
Depositing User: | Szerkesztő MK |
Date Deposited: | 2019. Sep. 30. 07:30 |
Last Modified: | 2019. Oct. 14. 08:08 |
URI: | https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73354 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |