Különböző enzimkészítmények hatása a tej alvasztására és az alvadék egyes tulajdonságaira

Szabolcsi, Attila (2018) Különböző enzimkészítmények hatása a tej alvasztására és az alvadék egyes tulajdonságaira. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Szabolcsi_Attila_GRC53I_SZ.pdf] PDF
2018_Szabolcsi_Attila_GRC53I_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (961kB)

Abstract

Szakdolgozatom során három különböző oltóenzim-készítménynek a tej oltós alvadására és az alvadék egyes tulajdonságaira gyakorolt hatását tanulmányoztam. Vizsgáltam az alvadékképzésük során fellépő viszkozitásváltozást, valamint az általuk létrehozott alvadékok savóeresztésének mértékét és állománytulajdonságait a keménység, kompressziós munka, tapadási erő és tapadósság formájában. Annak ellenére, hogy a viszkozitásmérés eredményeiben nagy különbségek voltak tapasztalhatók, a matematikai statisztikai próbák szinerézis tekintetében nem mutattak ki különbséget, állománytulajdonságok szempontjából pedig csak a tiszta kimozint tartalmazó CHY-MAX® M 1000 és a kimozin-pepszin keverékből álló NATUREN® Premium 145 készítmények alvadékainak keménységében, kompressziós munkájában és tapadási erejében volt szignifikáns különbség.

English title

Effect of different enzymes on the clotting of milk and certain texture properties of curd

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Engineering

Department

nincs megadva

Discipline

Natural Sciences

Institute

Élelmiszermérnöki Intézet

Specialization

biomérnöki

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Csanádi, Dr. József
egyetemi docens
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (BA/Bsc)
Subjects: 01. Natural sciences
Depositing User: Szerkesztő MK
Date Deposited: 2019. Sep. 30. 07:23
Last Modified: 2019. Oct. 14. 08:23
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73072

Actions (login required)

View Item View Item