Nagy fajlagos felületű mezopórusos oxidok szintézise, karakterizálása és alkalmazása szén-dioxid hidrogénezési reakciókban

Gyöngyösi, András (2018) Nagy fajlagos felületű mezopórusos oxidok szintézise, karakterizálása és alkalmazása szén-dioxid hidrogénezési reakciókban. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Gyöngyösi_András_NZMKP0_SZ.pdf] PDF
2018_Gyöngyösi_András_NZMKP0_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (2MB)

Abstract

Munkánk során soft-, illetve hard-templát módszerrel állítottunk elő mezopórusos anyagokat. Ezek szerkezetét megvizsgáltuk, majd platina nanorészecskék katalizátorhordozóiként használtuk. Heterogén katalízisben mutatott aktivitásukat vizsgáltuk szén-dioxid hidrogénezési reakciókban. A dolgozatban soft- templátként P123-at használtunk, ennek segítségével állítottunk elő mezopórusos szilikákat, az SBA-15-öt, illetve KIT-6-ot. Ezek közül a KIT6-ot hard templátként használtuk fel mezopórusos fém-oxidok szintéziséhez. Mezopórusosnak azokat az anyagokat nevezzük, melyek felszínén 2-50 nm átmérőjű pórusok helyezkednek el. Ezen oxidok közül CeO2-t, Co3O4-t, NiO-t, illetve MnO2-t állítottunk elő. Az előállított katalizátorhordozókat különböző szerkezeti vizsgálati módszereknek vetettük alá, ezek a transzmissziós elektronmikroszkópia (TEM), röntgen pordiffraktometria (XRD), és a nitrogén gázadszorpciós vizsgálat (BET) voltak. A heterogén katalitikus tulajdonságaik vizsgálata gázkromatográfiás (GC) módszerrel történt. Az elkészített katalizátorhordozók karakterizálása után megállapítottuk, hogy szerkezetük és morfológiájuk is megegyezik a szakirodalomban leírt szerkezettel. A CO2 hidrogénezési reakciókban az SBA-15, NiO és a Co3O4 hordozók katalitikus aktivitását vizsgáltuk. A reakciók hőmérséklet- és időfüggését is vizsgáltuk. Amikor az időfüggést vizsgáltuk 673 K-en zajlott a reakció. A CO2 hidrogénezési reakciókban a NiO bizonyult a legaktívabbnak, metánképződés szempontjából is ez volt a legelőnyösebb hordozó. Szén-monoxid képződés szempontjából a Co3O4 mutatta a legnagyobb aktivitást, viszont az SBA-15-nek volt a legnagyobb a szelektivitása a CO-ra nézve.

English title

Synthesis and characterisation of high-surface area mesoporous oxides for carbon-dioxide hydrogenation reactions

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Science and Informatics

Department

Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék

Discipline

Natural Sciences

Specialization

molekuláris bionika mérnöki

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Sápi, Dr. András
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED
Dobó, Dr. Dorina
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (BA/Bsc)
Uncontrolled Keywords: katalizátorhordozó, mezopórusos oxidok, soft-templát, hard-templát, széndioxid hidrogénezés
Subjects: 01. Natural sciences
Depositing User: TTIK szerkesztő
Date Deposited: 2019. Sep. 24. 07:25
Last Modified: 2019. Sep. 30. 12:19
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73735

Actions (login required)

View Item View Item