Az óvodapedagógusok kiégésének vizsgálata érték- és pályaorientációjuk tükrében

Litke, Márta (2018) Az óvodapedagógusok kiégésének vizsgálata érték- és pályaorientációjuk tükrében. Masters, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Litke_Márta_XFZTWX_SZ.pdf] PDF
2018_Litke_Márta_XFZTWX_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (989kB)

Abstract

A pedagógus pálya, azon belül az óvodapedagógus hivatás szakmai jellegzetessége a kiégés szindróma. Kutatásom fő célkitűzése egyrészt az óvodapedagógusok kiégésre való fogékonyságának vizsgálata a pályán eltöltött idő és a munkavégzés csoporttípusának aspektusából. Másrészt a pályaválasztást motiváló elvárt és megvalósult értékdiszkrepanciák kiégéssel való kapcsolatának feltérképezése. A vizsgálatban 109 vizsgálati személy adatait vettem fel a Jagodics-Szabó féle Kiégés-kérdőív és az elvárt és az aktuális helyzetet tükröző Super-féle munkaérték kérdőívre vonatkozóan. Az eredmények szerint az óvodapedagógus minél több időt tölt a pályán a lelki kimerülés annál kevésbé jellemzőbb. A munkavégzés csoportjának típusa nem mutat szignifikáns összefüggést a kiégésre való fogékonysággal. A pályaválasztást motiváló munkaértékek közül a változatosság és a munkateljesítmény értékkörök jeleztek szignifikáns összefüggést a kiégésre kevésbé fogékony óvodapedagógusokra. Az elvárt és megvalósult értékdiszkrepanciák a lelki, érzelmi kimerüléssel és a kiégés-stressz fogékonysággal is szignifikáns összefüggést mutat, illetve a függetlenség és altruizmus értékkörök esetében jelentkezett még részben pozitív eredmény a kiégéssel összefüggésben.

English title

Examining the burn-out of kindergarten teachers in the light of their value and career orientation

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Arts

Department

Szociál- és Fejlődéspszichológiai Tanszék

Discipline

Humanities

Institute

Pszichológiai Intézet

Specialization

pszichológia

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Szabó, Dr. Éva
habilitált egyetemi docens
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: hallgatói kiégés, pályaorientáció, pályán eltöltött évek, elvárt és megvalósult Super-féle értékkörök
Subjects: 06. Humanities
Depositing User: szerkesztő BTK
Date Deposited: 2019. May. 22. 09:20
Last Modified: 2019. May. 24. 07:02
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/74658

Actions (login required)

View Item View Item