A szocio-ökonómiai státusz hatása a verbális képességek fejlődésére, valamint a társas kapcsolatok alakulására óvodáskorban

Gál, Hajnalka (2018) A szocio-ökonómiai státusz hatása a verbális képességek fejlődésére, valamint a társas kapcsolatok alakulására óvodáskorban. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Gál_Hajnalka_HYO2YV_SZ.pdf] PDF
2018_Gál_Hajnalka_HYO2YV_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (1MB)

Abstract

A szakdolgozat témája a szülők szoci-ökonómiai státuszának (SES) hatása óvódás korú gyermekeik kognitív fejlődésére, szocializációs képességeikre, különös tekintettel a verbális kifejezőképességükre illetve társas kapcsolatainak számára és minőségére. A vizsgálat elemzi a szülők (külön-külön és együtt is) társadalmi helyzetének, iskolázottságának hatását a gyermekek beszédkészségére, szókincsének mennyiségére és minőségére. Az alapfeltevésem az volt, hogy a fenti tényezők erőteljes hatást váltanak ki, a kapcsolatok erőssége és iránya is jól behatárolható. Emellett vizsgáltam, hogy az SES milyen hatással van a saját korosztályon belüli társas kapcsolatok kialakításának képességére, a gyermek népszerűségére, azzal a feltételezéssel, hogy a fenti tényezőket leginkább az édesapák SES-e befolyásolja. A szülők státuszát a Hollingshead index segítségével mértem. A gyermekek kognitív képességeinek felmérése dr.habil Gyarmathy Éva Kognitív Profil Tesztjét használtam (a felvételt videokamerával rögzítettem), a társas kapcsolatokat szociometria segítségével mértem. A cselekvések elemzése saját szerkesztésű kérdőív segítségével történt. A kiértékelés során több pontban is szignifikáns különbségeket mutatott a vizsgálat és számos előre nem látható összefüggés is feltárásra került.

English title

The effect of SES on verbal abilites and social relationships in toddlers

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Arts

Department

Szociál- és Fejlődéspszichológiai Tanszék

Discipline

Humanities

Institute

Pszichológiai Intézet

Specialization

pszichológia

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Jagodics, Balázs
egyetemi tanársegéd
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (BA/Bsc)
Uncontrolled Keywords: kognitív fejlődés, szülői hatások, SES, verbális kommunikáció, szociometria
Subjects: 06. Humanities
Depositing User: szerkesztő BTK
Date Deposited: 2019. May. 21. 07:27
Last Modified: 2019. May. 21. 13:34
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/74551

Actions (login required)

View Item View Item