A munkahelyi stresszt befolyásoló érzelmi folyamatok a felső és középvezetők körében

Somogyi, Sándorné (2018) A munkahelyi stresszt befolyásoló érzelmi folyamatok a felső és középvezetők körében. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Somogyi_Sándorné_UFO7AL_SZ.pdf] PDF
2018_Somogyi_Sándorné_UFO7AL_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (1MB)

Abstract

A magánélettől kezdve a munkahelyünkig minden tevékenységünkben megtalálhatóak a stressz ingerek. A felgyorsult, felelősségteljes munkakörök, az állandó növekvő teljesítményi igényeknek való megfelelés, a munkahelyünk diktálta tempó, a túlórák mind beépültek a mindennapokba. A vezetők napi munkája, programja többnyire kiszámíthatatlan, napi több órán keresztül is dolgoznak, túlóráznak, ezért a megfelelő motiváltság, és a jó egészségi állapot fontos a számukra. A szakdolgozatomban arra keresem a választ, hogy melyek azok a tényezők vagy érzelmi folyamatok, amik befolyásolják, segítik vagy gátolják a közép- és felsővezetőkben a stressz kialakulását. Kérdőívek segítségével vizsgáltam a vezetők körében a munka értelmessége, a munkával való elégedettség, valamint a stressz és a szubjektív egészségi állapot összefüggéseit. Továbbá a környezetpszichológia ön- és érzelemszabályozási folyamatok feltárására szolgáló kvalitatív módszerével strukturált interjúkat vettem fel. A munkahelyen megélt és helyhez kötött érzelmek alapján mélyebben elemeztem a munkahelyi stresszt befolyásoló tényezőket. A kutatás eredményei azt támasztják alá, hogy az értelmes munka nagyobb hivatástudattal és nagyobb munkával való elégedettséggel jár a vezetők körében. A kvalitatív vizsgálata alapján a társas támogatás, kontrol és a személyes tér valamint a megfelelő munkahelyi szerepek megléte, gátolják a stressz kialakulását, vagy segítik a vezetőt a stressz megküzdésében, a kompetencia hiány, munkahelyi tehetetlenség igazságtalanság hosszú távon frusztrációt okoz, ezen ingerek hozzájárulnak a stressz kialakulásához.

English title

Emotional processes influencing workplace stress among middle and senior management

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Arts

Department

Személyiség-, Klinikai és Egészségpszichológiai Tanszék

Discipline

Humanities

Institute

Pszichológiai Intézet

Specialization

pszichológia

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Sallay, Dr. Viola
egyetemi adjunktus
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (BA/Bsc)
Uncontrolled Keywords: munkahelyi stressz, vezető, munka értelme, szubjektív egészségi állapot, munkával való elégedettség
Subjects: 06. Humanities
Depositing User: szerkesztő BTK
Date Deposited: 2019. May. 20. 08:48
Last Modified: 2019. May. 21. 11:11
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/74401

Actions (login required)

View Item View Item