A tünetattribúciós stílus és szomatizációs hajlam összefüggései az anyaság percepciójával kisgyermekes anyáknál

Keresztúri-Nagy, Klára (2018) A tünetattribúciós stílus és szomatizációs hajlam összefüggései az anyaság percepciójával kisgyermekes anyáknál. Masters, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Keresztúri_Nagy_Klára_ES87XW_SZ.pdf] PDF
2018_Keresztúri_Nagy_Klára_ES87XW_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (29MB)

Abstract

A korai anya-gyermek kapcsolat szenzitív időszakában fontos az anya fizikai-és lelki jólléte a megfelelő gondozói attitűd kibontakozásához. Az anyai depresszió, szomatizációs hajlam, a társas támasz hiánya és a szociális elszigetelődés olyan rizikótényezők, melyek hozzájárulhatnak a kapcsolat zavarához. A tünetattribúciós stílus szintén egy mutató, mely azt a működésmódot járja körül, ahogy az anya interpretálja a saját testének működését, tüneteit. Kutatásomat kétévesnél fiatalabb gyermeket nevelő édesanyák körében végeztem a Szubjektív Testi Tünetek, Tünetinterpretáció Kérdőív, Beck Depresszió Kérdőív, Gyermekgondozási Kérdőív, és a Szülő-csecsemő Kapcsolat Skála segítségével. A 188 fős mintaszámot legnagyobbrészt a 31-35 éves korosztály képviseli. Kutatásom célja annak vizsgálata, hogy a különböző tünetattribúciós stílusok és a szomatizációs hajlam valószínűsítése mentén milyen összefüggések lelhetők fel az anyai percepcióban a szülői kompetenciát és a gyermeki viselkedést illetően. Főbb eredményeim szerint a szomatizációs hajlam megléte esetén magasabb értéket mutat a túlvédő és kontrolláló nevelési attitűd, a gyermek domináns magatartásának észlelése, a pszichológiai- és szomatizáló tünetattribúció, valamint a depresszió mértéke, ugyanakkor alacsonyabb értéket mutatott a szeretetteljes és törődő nevelési attitűd.

English title

Relationships between attribution of common somatic symptoms and somatization with maternal perception within mothers of children under two

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Arts

Department

Személyiség-, Klinikai és Egészségpszichológiai Tanszék

Discipline

Humanities

Institute

Pszichológiai Intézet

Specialization

pszichológia

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Csabai, Dr. Márta
egyetemi tanár
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: tünetattribúció, szomatizáció, testi tünet, depresszió, nevelési attitűd, anyai percepció
Subjects: 06. Humanities
Depositing User: szerkesztő BTK
Date Deposited: 2019. May. 22. 08:14
Last Modified: 2019. May. 24. 06:39
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/74326

Actions (login required)

View Item View Item