A klinikai osztályon dolgozók testi-lelki állapotának összehasonlítása

Kormányos, Ákos (2018) A klinikai osztályon dolgozók testi-lelki állapotának összehasonlítása. Masters, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Kormányos_Ákos_T1OVQU_SZ.pdf] PDF
2018_Kormányos_Ákos_T1OVQU_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (874kB)

Abstract

A vizsgálat alanyai egészségügyi dolgozók, akik a Szegedi Klinika részlegein dolgoznak. Összesen 6 osztály vett részt a dolgozat elkészítésében, ezek a Idegsebészeti Klinika, Belgyógyászati Klinika, Onkoterápiás Klinika, Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika és a Bőr és Nemibeteg Gondozó Intézet, Bőr Onkológia és Hematológia. A 96 kérdőívből 4 darabot ki kellett hagynom a kutatásból mivel használhatatlanok voltak. A maradék 92 válaszadó közül 72 nő (77,4%), 17 férfi (18,3%) és 4 személy nem adott választ erre a kérdésre (4,3%). Az átlag életkor 38,6 (M=38,6, SD=11,24). A Kérdőívek melyekkel vizsgáltam őket: Demográfiai adatok, Testi jólét kérdések, Beck Depresszió kérdőív, Neimeyer és Moore féle Multidimenzionális Halálfélelem skála, Élet Értelme kérdőív, State-Trait Anxiety Inventory. Konklúzióként levonható, hogy az egészségügyi dolgozók ellenállóbbak a halálfélelemmel szemben, ellenállóbbak a szorongással szemben, jobban megélik az életük értelmességét, mint az átlag populáció. Továbbá az egészégügyi dolgozók az egészéges kategóriába esnek a depresszió skálán. Azok az egészégügyi dolgozók, akik gyakrabban találkoznak betegeik halálával nem küzdenek meg sem jobban sem rosszabbul, mint azok a kollégáik, akik ritkán találkoznak a páciensek elmúlásával.

English title

Comparison of the physical and psychological status of those working in the clinical department

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Arts

Department

Személyiség-, Klinikai és Egészségpszichológiai Tanszék

Discipline

Humanities

Institute

Pszichológiai Intézet

Specialization

pszichológia

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Papp-Zipernovszky, Dr. Orsolya
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: egészégügy, egészégügyi dolgozók, death anxiety, halálfélelem, szorongás, depresszió, élettel való elégedettség
Subjects: 06. Humanities
Depositing User: szerkesztő BTK
Date Deposited: 2019. May. 20. 12:21
Last Modified: 2019. May. 21. 12:57
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/74094

Actions (login required)

View Item View Item