Ipari szennyvizek kezelése: biológiailag veszélyes szennyvizek dekontaminálása

Kerekes, Nóra (2018) Ipari szennyvizek kezelése: biológiailag veszélyes szennyvizek dekontaminálása. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Kerekes_Nóra_HTR7RG_SZ.pdf] PDF
2018_Kerekes_Nóra_HTR7RG_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (1MB)

Abstract

A szakdolgozatom témája az ipari szennyvizek kezelése: biológiailag veszélyes szennyvizek dekontaminálása. Az elején beszélek arról, hogy a környezetvédelem fokozott jelentősége kapcsán milyen irányelveket kell követni bármilyen technológiai tervezés, kivitelezés kapcsán és kifejtem ezek jelentőségeit. Ezt követően szeretném ismertetni az egységes környezethasználati engedély és a technológia kapcsolatát, érintve a legjobb elérhető technológia témakörét. Ezután a szennyvizek keletkezéséről, kezeléséről és ipari szennyvizekről lesz szó, a veszélyes ipari szennyvizek kezelésének elveivel bezárólag. A továbbiakban betekintést mutatok a biotechnológia fejlődésébe és ágaiba, hogy világossá váljon a tárgyalt szennyvizek forrásai és keletkezése. A következő részben inkább jogi, mintsem mikrobiológiai szempontból mutatom be a patogén mikroorganizmusokkal való munkavégzés törvényi követelményeit, a mikroorganizmusok besorolásától kezdve egészen a velük való munkavégzéshez kialakított létesítmények biztonsági követelményeiig. Ezt követi a rendszer alkalmazásának a szerepe, a szennyvíz dekontaminálási módszerek, a rendszer típusai, leírásai és működésük. A következőkben a kockázatbecslésről és biztonsági problémákról írtam és néhány kockázat csökkentő lehetőségről is szó esik. A következő pontban a minősítésről és validálásról írok. Végül pedig a folyamatos és szakaszos rendszerek kapcsán néhány sorban a következtetésről írtam. Az optimális dekontaminálási rendszer, amely igazodik a szennyvíz és a mikroorganizmus típusához, kiválasztása nem könnyű feladat. Eltekintve a komplex tervezési és műszaki követelményektől, hozzá kell igazítani a helyzetet a helyszínhez, minősíteni a berendezéseket és a technológiai rendszert, ami kulcsfontosságú szempont, a szennyvizek inaktiválását minden alkalommal biztosítani kell. Összehasonlítva a két hő-alapú módszert, úgy tűnik, hogy egy folyamatos dekontamináló rendszernek számos előnye van a szakaszos működtetésű rendszerrel szemben, az egyenletes hőeloszlás és pontos nyomon követhetőség arra utal, hogy ez egy megbízhatóbb és biztonságosabb rendszer lehet, és mint ilyen, előnyösebb egy magasabb biológiai védelmi szintű létesítményben.

English title

Treatment of industrial wastewaters: decontamination of hazardous effluents

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Science and Informatics

Department

Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék

Discipline

Natural Sciences

Specialization

környezetmérnök

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Halász, Dr. János
c. egyetemi tanár
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED
Kovács, Levente
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (BA/Bsc)
Uncontrolled Keywords: szennyvíz, dekontaminálás, Effluent Decontamination System(EDS), sterilizálás, patogén, fertőző szennyvíz
Subjects: 01. Natural sciences
Depositing User: TTIK szerkesztő
Date Deposited: 2019. Sep. 20. 06:43
Last Modified: 2019. Sep. 27. 13:31
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73691

Actions (login required)

View Item View Item