Ezüst-bromidok előállítása és fotokatalitikus aktivitásának vizsgálata

Péter-Szabó, Márk (2018) Ezüst-bromidok előállítása és fotokatalitikus aktivitásának vizsgálata. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Péter_Szabó_Márk_GT0WTY_SZ.pdf] PDF
2018_Péter_Szabó_Márk_GT0WTY_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (1MB)

Abstract

Napjaink egyik legsürgetőbb környezetvédelmi problémái közé sorolják a víztisztítást, mivel, a jelenleg rendelkezésre álló víztisztítási módszerek, már nem elegendők a felszíni vizeink hatékony tisztítására. Egy potenciális megoldás lehet a heterogén fotokatalízis, amelyhez elengedhetetlen egy félvezető fotokatalizátor jelenléte. A legkutatottabb félvezető fotokatalizátor a TiO2, amely csak UV fényben aktív komponensekkel rendelkezik. Sajnos a nap emissziós spektrumának csak 5 %-a UV fény, ezért a jelen kutatás látható fényben aktív katalizátorok előállításával és jellemzésével foglalkozik. A választott katalizátor az ezüst-bromid, amely amellett, hogy hatékonyan nyeli el a látható fény, könnyen előállítható és keskeny tiltottsáv-szélességgel rendelkezik. A fent említett ezüst halogenidek az irodalom jelen állása szerint hidrotermálisan, fotoredukciósan, csapadék képző reakcióval valamint ioncsere reakció segítségével állíthatók elő. Jelen szakdolgozat a hidrotermális kristályosítást helyezi előtérben. Sikeresen előállítottunk ezüst-bromidot, amelyhez NaBr-ot használtunk, mint bromid-ion forrás, illetve az alak és méret szabályozása érdekében pedig különböző felületaktív anyagokat használtunk: polivinil-pirrolidon (PVP), nátrium-dodecil-szulfát (SDS), cetil-trimetilammónium-bromid (CTAB). Szerkezeti és morfológiai tulajdonságok vizsgálatára a következő módszereket alkalmaztuk: röntgendiffrakció (XRD), pásztázó elektronmikroszkópia (SEM), diffúz reflexiós spektrometria (DRS). Az ezüst-bromidok fotokatalitikus aktivitását metilnarancs és fenol bontásával vizsgáltuk. A fenol bontása esetében nem sikerült aktívabb katalizátor előállítanunk, mint a kereskedelmi P25. A metilnarancs esetében UV megvilágítása mellett, kettő olyan katalizátort állítottunk elő, amely hatékonyabb a fent említettnél. Látható fény megvilágítása mellett azt vettük észre, hogy minden katalizátorunk aktívabb a kereskedelmi katalizátornál, ezáltal kijelenthetjük, hogy sikeresen előállítottunk látható fényben aktív katalizátorokat.

English title

Synthesis of silver bromides and the investigation of their photocatalytic properties

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Science and Informatics

Department

Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék

Discipline

Natural Sciences

Specialization

molekuláris bionika mérnöki

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Hernádi, Dr. Klára Éva
egyetemi tanár
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED
Pap, Dr. Zsolt
tudományos munkatárs
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED
Tóth, Zsejke-Réka
PhD hallgató
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (BA/Bsc)
Uncontrolled Keywords: Ezüst-bromid, hidrotermális kristályosítás, látható fényben aktív katalizátor, fenol, metilnarancs
Subjects: 01. Natural sciences
Depositing User: TTIK szerkesztő
Date Deposited: 2019. Sep. 24. 06:56
Last Modified: 2019. Sep. 30. 12:03
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73673

Actions (login required)

View Item View Item