Széngömb templát segítségével előállított üreges gömbhéj szerkezetű titán-dioxidok vizsgálata és fotokatalitikus aktivitásuk jellemzése

Czene, Sándor Marcell (2018) Széngömb templát segítségével előállított üreges gömbhéj szerkezetű titán-dioxidok vizsgálata és fotokatalitikus aktivitásuk jellemzése. Masters, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Czene_Sándor_Marcell_D8FU30_SZ.pdf] PDF
2018_Czene_Sándor_Marcell_D8FU30_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (2MB)

Abstract

Diplomamunkám során olyan üreges gömbhéj morfológiájú titán-dioxid fotokatalizátorok előállításával foglalkoztam, melynek látható fénnyel és UV fénnyel történő gerjesztése során mérhető fotokatalitikus aktivitását a kialakított morfológia által igyekeztem megnövelni. Az üreges gömbhéj szerkezetek előállításához széngömb templátot alkalmaztam, melyet hidrotermális szintézismódszerrel állítottam elő. A széngömbök hatékony tisztításához módszerfejlesztésre volt szükség. Kezdetben vákuumszűréssel, centrifugálással, majd egy egyszerűbb kivitelezést lehetővé tevő membránszűrő berendezés segítségével tisztítottam a széngömböket. A széngömbök jellemzését röntgendiffraktometriával (XRD) és pásztázó elektronmikroszkópiával (SEM) végeztem. Továbbá vizsgáltam, hogy a templátok tisztasága hogyan befolyásolja a titán-dioxid bevonat kialakulásának sikerességét. A széngömbökre a titán-dioxid bevonatot szol-gél módszerrel készítettem, majd kalcinálással távolítottam el az gömbhéjak belsejéből a templátot. A létrehozott üreges gömb morfológiájú titán-dioxidokat különböző anyagszerkezeti vizsgálatoknak vetettem alá (XRD, SEM), a fotokatalitikus aktivitást pedig fenol modellszennyező bontásával jellemeztem látható (és esetenként UV) fénnyel történő gerjesztés során. Sikeresen állítottam elő olyan üreges gömbhéj szerkezetű titán-dioxidot, melynek fotokatalitikus aktivitása meghaladta a kereskedelmi forgalomban kapható P25 és a nem gömb morfológiájú referencia fotokatalizátor hatékonyságát is.

English title

Preparation of titanium dioxide hollow spheres from carbon sphere templates and evaluation of photocatalytic activity

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Science and Informatics

Department

Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék

Discipline

Natural Sciences

Specialization

vegyész

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Hernádi, Dr. Klára Éva
egyetemi tanár
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED
Gyulavári, Tamás Zsolt
PhD hallgató
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: fotokatalízis, titán-dioxid, széngömb templát, üreges gömbhéj, fenol, víztisztítás
Subjects: 01. Natural sciences
Depositing User: TTIK szerkesztő
Date Deposited: 2019. Sep. 27. 09:48
Last Modified: 2019. Oct. 12. 09:25
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73627

Actions (login required)

View Item View Item