Élelmiszeripari szennyvizek dielektromos jellemzőinek vizsgálata

Berta, Adrienn (2018) Élelmiszeripari szennyvizek dielektromos jellemzőinek vizsgálata. BA/Bsc, Szegedi Tudományegyetem.

[thumbnail of 2018_Berta_Adrienn_VNZLOL_SZ.pdf] PDF
2018_Berta_Adrienn_VNZLOL_SZ.pdf
Hozzáférés joga: SZTE designated computers only

Download (2MB)

Abstract

A szakdolgozati munkám során a helyi húsipariból és tejiparból származó szennyvizek dielektromos jellemzőinek vizsgálatát végeztük el. A dielektromos jellemzőket mind statikus (állandó), mind áramló közegben vizsgáltuk. Ezen méréseket állandó hőmérsékleten és a hőmérséklet változtatásával egyaránt elvégeztük, hogy tudomást szerezzünk arról, hogy a mikrohullám termikus hatás befolyásolja-e a szennyvíz dielektromos állandójának és dielektromos veszteségi tényezőjének értéket. Az eredményeink alapján megállapítható volt, hogy a szennyvíz a termikus hatásra irreverzibilis szerkezeti változást szenvedett, ami a dielektromos állandó értékének csökkenésében mutatkozott meg. Továbbá az is világossá vált számunkra, hogy a dielektromos állandó és a szerves anyag oldhatósága között szoros lineáris korrelációs összefüggés van.

English title

Investigation of dielectric parameters of food industry wastewater

Institution

Szegedi Tudományegyetem

Faculty

Faculty of Engineering

Department

nincs megadva

Discipline

Natural Sciences

Institute

Folyamatmérnöki Intézet

Specialization

biomérnöki

Supervisor(s)

Supervisor
Supervisor scientific name label
Email
EHA
Beszédes, Dr. Sándor
főiskolai docens
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED
Hodúr, Dr. Cecília
egyetemi tanár
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (BA/Bsc)
Uncontrolled Keywords: élelmiszeripar szennyvíz, mikrohullám, szerves anyag oldhatóság, dielektromos állandó
Subjects: 01. Natural sciences
Depositing User: Szerkesztő MK
Date Deposited: 2019. Sep. 30. 07:26
Last Modified: 2019. Oct. 14. 07:52
URI: https://diploma.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73367

Actions (login required)

View Item View Item